Home:  nilsolof.se 

 

                                              

Målarlåda

 

 

Ibland möter jag patienter som har målat tidigare men kommit av sig, eller som inte har målat men skulle vilja. Några av dem har tidigare målat mycket, i olika tekniker, men nu finns ingen inspiration. Hur komma igång igen? 

Ofta har patienterna någon aktuell känslomässig konflikt eller ett problem som upptar dem - det är ju därför de har kontakt med psykiatrin. 

Om då du vore min patient, skulle jag föreslå att du skaffar en låda kritor. Det ska inte vara hårda vaxkritor eller traditionella torra pastellkritor. Bäst är oljepastell, riktigt feta som lätt släpper ifrån sig massor av färg om man vill.  Akvarellkritor av god kvalitet är också användbara, som de i asken nedan. De har fördelen att man lätt kan förstärka eller sprida ut färgen med vatten, om man vill. 

Naturligtvis kan du använda vanliga akvarellfärger om du föredrar det. Fördelen med kritor är att de inte kräver några förberedelser som att ta fram vatten. eller efterarbete som att tvätta och torka penslar. Kritorna bara ligger där och väntar tålmodigt på dig. 

 

 

Sen skaffar du ett block billigt skisspapper, gärna i storlek A3. Eller annat billigt papper, t.ex. en rulle vitt omslagspapper, eller en gammal överbliven tapetrulle som kanske ligger och skräpar i något förråd.

Du ser till att ha materialet till hands på ett bord. Sen är det bara att sätta igång. Du kan ägna en kort eller lång stund åt det när du känner för det, eller ta småstunder när du går förbi. 

Det gäller inte att skapa konst, bara att få ut dina känslor på papperet.  Gå loss på papperet precis som du känner för det - bara streck eller sjok av färg, eller något som föreställer något om du känner för det. 

Arbeta gärna snabbt, följ dina impulser. Och en viktig sak - det gäller att komma ifrån kraven du lätt ställer på dig själv, att det ska bli fint eller bra eller vackert. Det bästa sättet att komma ifrån de kraven är att bara använda vänster hand - om du är högerhänt alltså, annars tvärtom. 

Ägna helst en stund varje dag åt detta, eller mer om du känner för det. 

 

Så har jag föreslagit många patienter. En del har verkligen gjort det, och upplevt befriande känslor. 

Jag kom på att jag inte på många år har gjort det själv. Julias bok inspirerade mig att sätta igång. Så här blev första bilden, i akvarellkritor med vänster hand på A3-papper. (Om du såg den danska dramakomediserien Laerkevej, så kanske du känner igen varifrån jag fick inspirationen.)

 

 

 

Sedan ville jag utforska lådan med oljekritor, vänster hand i A3:

 

 

 

Tredje bilden med vänster hand gjordes 18 juli. 
Den blev minnet av ett fat jordgubbar, oljekritor i A4:

 

 

Så varför inte sätta igång? 

Lycka till, eller snarare: Mycket nöje! 

 

 

 

Det är roligt att få inspiration från mästarna. Stig Claesson levde 1928-2008. 
Under signaturen Slas var han en känd författare mm. Han var också konstnär. 
Bland hans 88 böcker finns några bilderböcker utgivna av Winbergs förlag. 
Boken med pastellmålningar från Skåne kom 1991. Den är praktfull, 
med ett alldeles ohämmat bruk av oljekritorna!